پدیدار شدن سویههای جدید بیماری کووید19 تا حدی نتیجه احتکار واکسن توسط کشورهای غربی است.
قرن نو _ گروه بینالملل: دکتر فاطمه حسن، رئیس سازمان غیردولتی برنامه عدالت بهداشتی، در مطلبی برای وبسایت الجزیره انگلیسی نوشته است:
بریتانیا و کشورهای ثروتمند اروپایی به وحشت افتادهاند. جای تعجب نیست که احتکار واکسن و جلوگیری از عرضه جهانی آن، ظهور سویههای خطرناک جدید ویروسی را که به بیماری کووید19 منجر میشود ممکن کرده است و بار دیگر، کشورهای ثروتمند قربانیان نابرابری جهانی واکسن را با بستن مرزها به روی کشورهای جنوبی آفریقا مجازات میکنند.
البته، سویه اومیکران منحصراً در جنوب آفریقا یافت نشده است. مواردی در آسیا و اروپا ازجمله در بریتانیا کشف شده است، اما کشورهای فقیر برای آن مقصر شناخته میشوند، درحالیکه از ابزارهای مقابله با کووید19 هم محروم شدهاند. این کاملاً با نحوه رفتار کشورهای ثروتمند در مواجهه با این بیماری همهگیر مطابقت دارد.
در هر مرحله در اثر رفتار این کشورها امید به همکاری از بین رفته است. کشورهای غربی واکسنها را بهجای صادرات بهموقع احتکار کردهاند. حتی واکسنهای اضافه خود را بهجای اهدا کردن منهدم کردهاند. بیش از یک سال است که بریتانیا و اتحادیه اروپا از تصویب پیشنهاد آفریقای جنوبی و هند برای تعلیق مالکیت معنوی واکسنهای کووید19 جلوگیری کردهاند. اکثر کشورهای جهان تشخیص میدهند که این امر برای افزایش تولید واکسن به سطوح موردنیاز برای پایان دادن به این بیماری همهگیر ضروری است. اما برای رهبرانی مانند نخستوزیر بریتانیا، بوریس جانسون، حمایت از انحصارات دارویی مهمتر است.
فقط هفت درصد از مردم آفریقا بهطور کامل واکسینه شدهاند و دادههای اخیر نشان میدهد که با توجه به کمبود ماسک تنها از یک نفر از هر چهار شخص فعال در صنعت بهداشت در آفریقا کاملاً محافظت میشود. این نهتنها از نظر اخلاقی بسیار ناپذیرفتنی است، بلکه خطرناک هم است: چنین وضعیتی زمینه ایجاد سویههای جدید ویروس را ایجاد میکند.
مانند تمام نقاط جهان، دولتهای آفریقایی هم در مدیریت این بیماری همهگیر مرتکب اشتباهاتی شدهاند. اما سیستم بهداشتی نابرابری که یادگار دوران آپارتاید است، میزان بالای فقر و ناتوانی در تهیه مقادیر مناسب واکسن، دولت آفریقای جنوبی را با یک وظیفه غیرممکن روبهرو کرد.
ما به روشی متفاوت برای مدیریت بحران نیاز داریم. بیش از صد کشور حداقل یک سال است که برای تعلیق اضطراری حقوق مالکیت معنوی واکسن فشار میآورند. این تعلیق، تولید واکسن را برای آفریقای جنوبی و سایر کشورها آسانتر میکند و به افزایش ذخایر واکسن برای همه کشورها و نتیجتاً نجات جان انسانها منجر خواهد شد. اما این سیاست بارها و بارها توسط بریتانیا و کشورهای اتحادیه اروپا مسدود شده است، بدون ارائه هیچ دلیل موجهی.
اگر نمیخواهیم بیماری کووید19 به تشدید نظم جهانی نژادپرستانه و استعماری ادامه دهد، به تغییر نیاز داریم و باور کنید یا نه، این به نفع بریتانیا و اروپا نیز خواهد بود؛ زیرا شما نمیتوانید سیاستهای سفت و سختی را تحمیل کنید یا دیوارهایی بلند بسازید که از پیامدهای نابرابری واکسن جلوگیری کنید. ما باید هر مانعی بر سر تولید واکسن را از بین ببریم ـ و مالکیت معنوی در میان آنها اولین و مهمترین مانع است. ما به همبستگی و همکاری نیاز داریم، نه ممنوعیت سفر.
5965
متن تلخیص شده است.
۰۷:۳۰ ,۰۹ آذر ۱۴۰۰
اخبار مرتبط
در حالی که ثروتمندترین کشورهای جهان بخش اعظم جمعیتشان را واکسینه کردهاند، بسیاری از کشورهای فقیر از دسترسی مشابه به واکسنهای کووید-۱۹ ...
منتقدین میگویند که دولت آمریکا بهرغم وعده درباره اینکه تنها براساس نیاز مردم به صادرات واکسن اقدام کند، مذاکره با تایوان و میانمار نشان ...
دولت بایدن در حال تنظیم یک استراتژی برای واکسینه کردن مردم سراسر جهان در برابر بیماری کووید19 است. اما مشکل اصلی این برنامه این است که درحالحاضر ...
نتایج یک پژوهش علمی بسیار معتبر نشان میدهد بهترین روش برای متقاعد کردن افراد مردد به واکسیناسیون اشاره به سلامت عمومی جامعه و وضعیت اقتصاد ...