از نظر فریدمن، ترامپ با خروج از برجام فقط نشان داد که کارتهای آمریکا علیه ایران کارایی ندارند.
قرن نو _ گروه بینالملل: تامس فریدمن، تحلیلگر مشهور آمریکایی محافظهکار مخالف ترامپ، در ستون خود در روزنامه نیویورک تایمز از سیاست ترامپ درقبال ایران بهشدت انتقاد کرده است و خروج ترامپ از برجام را یکی از «ابلهانهترین، فکرناشدهترین، و مخربترین تصمیمهای سیاست خارجی آمریکا در دوران پس از جنگ سرد» خوانده است.
فریدمن در دوران ریاست جمهوری بوش پسر یکی از مدافعین سرسخت او بود و به همین دلیل در رسانههای آمریکایی به علت حمایت از جنگ عراق بدنام شده بود. فریدمن که به جنبش نومحافظهکار متعلق است، رویکردی ضدایرانی دارد و بنابراین موضع او را نباید دفاعی از برنامه هستهای ایران و حق ایران در این زمینه محسوب کرد. این در ادامه مقاله او نیز دیده میشود: فریدمن از دو ژنرال اسرائیلی نقل قول میکند که تصمیم خروج از برجام عاقلانه نبوده است چون به ضرر منافع اسرائیل تمام شده است.
او استدلال میکند که ایران در زمان خروج ترامپ از برجام به غنیسازی اورانیوم پرداخته است و تا حدی پیشرفت کرده است که ایران تا نقطه غیرقابل بازگشت تنها سه هفته فاصله دارد. این امر بدان معنا است که ترامپ تنها به برنامه هستهای ایران کمک کرده است. فریدمن مدعی است که این وضعیت اسرائیل را به این نتیجه رسانده است که جز حمله نظامی راهحلی باقی نمانده است چون معلوم شده که تحریم قادر نیست جلوی برنامه هستهای ایران را بگیرد.
او اشاره میکند که اکنون که مذاکرات پس از 5 ماه وقفه ازسر گرفته شدهاند، ایران امتیازهای بیشتری دارد و دولت «تندرو» فعلی میتواند ادعا کند که از آمریکا امتیازهای بیشتری دریافت خواهد کرد. او البته اشاره میکند که بسیاری از امتیازهایی که ایران مطالبه کرده است، ازجمله تضمین برای عدم خروج رئیس جمهور بعدی، غیرقابل برآوردهشدن هستند ولی ایران هم با توجه به پیامدهای اقتصادی تحریمها، نمیتواند بدون هیچ توافقی از میز مذاکرات بلند شود.
فریدمن در انتهای مقاله خود از بروز جنگ بین ایران و اسرائیل ابراز نگرانی میکند و درنهایت خواستار بازگشت آمریکا به برجام میشود. او حتی از بایدن انتقاد میکند که چرا تاکنون معطل کرده است. اهمیت مقاله این را نشان میدهد که حتی محافظهکارانی مثل فریدمن هم ایران را پیروز دربرابر سیاست فشار حداکثری ترامپ میدانند، و بنابراین ایران میتواند بهراحتی و با ادعای پیروزی به برجام بازگردد.
۰۷:۳۰ ,۱۱ آذر ۱۴۰۰
اخبار مرتبط
قرار است پرونده گفتوگوهای برجامی در دولت رئیسی مجدداً به شورای عالی امنیت ملی بازگردد؛ روندی که از منظر تحلیلگران سیاسی تنها به تحول در مدیریت ...
سیگنالها بین ایران و آمریکا طی روزهای اخیر حول برگزاری مذاکره مستقیم بین دو کشور ارسال شده؛ موضوعی که با واکنش متفاوت اصولگرایان حامی دولت ...
رئیس اتاق بازرگانی تهران در پیامی به مناسبت آغاز سال نو، به اولویتهای اقتصادی کشور در سال جدید اشاره کرد و گفت: در حال حاضر با «توقف موقت مذاکرات» ...
آمریکاییها باید تضمینهایی را که ایران میخواهد ارائه دهند تا مطمئن شویم که مانند گذشته از پشت به ما خنجر نمیزنند.