پس از سه هفته گفتوگو، مذاکرات برای احیای برجام به جایی که در ابتدای تابستان بود، بازگشته است؛ بااینحال، دیپلماتها گفتند حتی همین هم نشاندهنده پیشرفت در مذاکرات پس از پنج ماه وقفه از زمان رویکار آمدن دولت جدید ایران است.
انریکه مورا، مقام ارشد اتحادیه اروپا که وظیفه هماهنگی مذاکرات را برعهده دارد، گفت: «ما اکنون متنی داریم که با برخی استثناهای جزئی، زمینه مشترکی برای مذاکرات است.»
ایران در 29 نوامبر مذاکرات را با آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین و اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده مذاکرات، از سر گرفت.
اکنون، دیپلماتها گفتند، آنها موافقت کردهاند که پیشنویس قبل از انتخابات ایران را با اصلاحات جزئی برای دربر گرفتن آخرین پیشنهادهای تهران تغییر دهند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفت: «پیشرفت اندکی است. ما اکنون درک مشترکی از متنی داریم که مبنای مذاکرات در مورد مسائل هستهای خواهد بود.»
به نفع همه طرفها است که مذاکرات را زنده نگه دارند، حتی با ضربان قلب ضعیف. کشورهای اروپایی مدتها است که از این توافق دفاع [دیپلماتیک] کردهاند، اقتصاد ایران تحت تحریمهای سنگین قرار دارد و ایالات متحده میخواهد نشان دهد که تمام تلاش دیپلماتیک خود را انجام میدهد.
بااینحال، مقامات گفتند که مذاکرات برای موفقیتآمیز بودن باید ادامه یابد؛ زیرا سرعت بالای پیشرفتهای هستهای ایران مزایای بالقوه یک توافق را از بین میبرد.
دیپلماتهای ارشد اروپایی در نشستی مشترک هشدار دادند: «این فقط ما را به جایی که مذاکرات در ژوئن برگزار شد نزدیکتر میکند.»
خواستههای جدید
ایران و ایالات متحده مذاکره مستقیمی انجام نمیدهند و تهران همچنان به تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا برای خروج از برجام در سال 2018، معترض است. در عوض، آنها به دیپلماتهای اروپایی متکی هستند تا به عنوان واسطه عمل کنند.
مقامات غربی گفتند، زمانیکه ایران در ماه نوامبر به میز مذاکره بازگشت، تمایلی به ازسرگیری مذاکرات براساس متونی که توسط دولت قبلی ایران در اوایل سال مذاکره شده بود، نداشت و تقریباً نود درصد از آنچه در ژوئن بر سر آن توافق شده بود را تغییر داد.
مذاکرهکنندگان اروپایی و آمریکایی این رویکرد را غیرقابل قبول دانستند و گفتند که این اقدام ایران، آنها را از «مذاکره واقعی» باز داشته است.
تیم مذاکرهکننده جدید ایران به ریاست علی باقریکنی، معاون وزیر امور خارجه خواستههای جدیدی را به روی میز آورد. به گفته یک دیپلمات ارشد غربی، ایران ازجمله میخواهد دسترسی وسیعتری به فیبر کربن داشته باشد. این ماده معمولاً در هواپیماها و تجهیزات ورزشی استفاده میشود؛ اما میتوان از آن برای تولید روتورهای سانتریفیوژ که برای غنیسازی اورانیوم استفاده میشود نیز استفاده کرد.
مقامات غربی گفتند که آمریکا پیشنهاد خوبی را روی میز گذاشته است و این به ایران بستگی دارد که آن را بپذیرد یا نه. به گفته یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا، اما موضوع لغو تحریمها در دور هفتم از مذاکرات محور اصلی گفتوگوها نبوده و ما هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.»
دراینمیان، ریسک شکست مذاکرات همچنان زیاد است و عدم موفقیت این مذاکرات میتواند به بیثباتی در خاورمیانه و مسابقه تسلیحاتی در منطقه منجر شود. اقدام نظامی نیز منتفی نیست. با توجه به پیشرفتهای سریع در برنامه هستهای ایران، زمان نیز روبهاتمام است.
دور هشتم مذاکرات پس از وقفه فعلی و به احتمال زیاد قبل از پایان سال جاری در وین آغاز خواهد شد.
5965
منبع: انتخاب
۱۰:۱۳ ,۲۸ آذر ۱۴۰۰
اخبار مرتبط
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دیدار با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در نیویورک هشدار داد که مهلت بازگشت به توافق هستهای ...
وزیر خارجه آمریکا در نشستی خبری در نیویورک درباره وضعیت مذاکرات برجامی در وین، گفت که واشنگتن به طور کامل آماده بازگشت به وین و ازسرگیری گفتوگوها ...
معاون اول وزیر امور خارجه کره جنوبی امروز (پنجشنبه) در تماس تلفنی با نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، با تاکید بر اهمیت روابط تهران-سئول ...
یک مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت که ایران و آمریکا به توافق برای احیای برجام نزدیک شدهاند، اما این امر منوط به اراده سیاسی طرفین است.