چین در کوتاهمدت قصدی برای حمله به تایوان ندارد؛ اما مانورهای نظامی که در حال حاضر و با مهمات جنگی برگزار میکند، در صورت تداوم میتوانند بازدارندگی متعارف تایوان را تضعیف کند.
قرن نو ـ گروه بینالملل: پس از هفتهها گمانهزنی، نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده وارد تایوان شد. در واکنش، ارتش آزادیبخش خلق چین، مانورهای نظامی با استفاده از مهمات جنگی را در جزیره «پینگتان» استان «فوجیان» انجام داد و سخنگوی این ارتش اعلام کرد که در ماه آگوست، مانورهای مشابهی نیز در اطراف تایوان انجام خواهد شد. این مانورها احتمالاً به جنگ فوری چین با تایوان منجر نخواهند شد؛ اما تداوم آنها و همچنین، نقض حریم منطقه شناسایی دفاع هوایی تایوان توسط چین، میتواند در بلندمدت بازدارندگی متعارف تایوان را تضعیف کند.
دلایل زیادی وجود دارند که سبب شدهاند تا رهبری چین در حال حاضر، ارادهای برای رویارویی نظامی مستقیم با تایوان نداشته باشد. اولین دلیل، عدم آمادگی ارتش چین برای انجام یک عملیات آبی ـ خاکی پیچیده علیه تایوانی است که مجهز به موشک کروز ضدِکشتی است و از حمایت نظامی ایالات متحده برخوردار است. دوم اینکه، اقتصاد چین در نتیجه سیاست «کووید ـ صفر» شی جین پینگ آسیب دیده است و درگیرشدن در چنین جنگی و قرارگرفتن در معرض تحریمهای غرب، میتواند اقتصاد چین را بیش از پیش تضعیف کند. در این میان، برخی این احتمال را مطرح میکنند که ممکن است شی بخواهد با دستزدن به اقدام متهورانه خارجی، توجهات را از مشکلات داخلی کشور منحرف کند؛ اما باید توجه کرد که رهبران کمتر حاضر به انجام چنین ریسکی هستند و تنها در مواقعی این کار را انجام میدهند که از پیروزی سریع و قاطع خود مطمئن باشند.
رویکردی که شی جین پینگ انتخاب کرده، یادآور بحران تنگه تایوان در سالهای 1995 تا 1996 است. در حقیقت، پیام شی به بایدن مبنی بر اینکه دخالت در تایوان بهمعنای بازی با آتش است، تکرار هشداری است که یکی از برجستهترین رهبران کمونیست چین، پیش از بحران دهه 1990 تایوان داده بود. بهمانند سال 1996، پکن اینبار نیز بهدنبال پیگیری دیپلماسی اجبار در قبال تایوان از طریق انجام اقداماتی چون انجام مانورهایی با مهمات جنگی و عملیات سایبری تهاجمی است. در بحران 1996 نیز ارتش آزادیبخش، دامنه حملات آبی ـ خاکی خود علیه تایوان را گسترش داد و قریب به 40 کشتی، 160 هواپیما و 150هزار سرباز در مانورهای نظامی آن زمان چین شرکت داشتند. اینبار اما موضوع جدیتر است و چین مانورهای نظامی خود را در فاصلهای بسیار نزدیکتر به ساحل تایوان برگزار میکند.
این اقدامات سبب ایجاد وحشت در بازار سهام تایوان و فرار سرمایههای خارجی از این جزیره میشود؛ پیامدی که فشار درخورِتوجهی را متوجه تایوان خواهد کرد. افزون بر این، این مانورها در بلندمدت، بازدارندگی متعارف تایوان را تضعیف میکنند و تایوان را ناگزیر از انجام هزینههای دفاعی بیشتر میکنند؛ موضوعی که فشاری مضاعف را به اقتصاد تایوان وارد میکند.
5965
منبع: فارین افیرز
۰۹:۳۹ ,۱۴ مرداد ۱۴۰۱
اخبار مرتبط
چین هشدارهای تندی به دولت آمریکا درباره سفر احتمالی ماه اوت نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان این کشور به تایوان ارسال کرده است.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا طی بیانیهای برنامه سفر به شرق آسیا را اعلام کرد.
همزمان با افزایش تنشها درخصوص سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان، یک منبع آگاه به خبرگزاری رویترز اعلام کرد که چندین هواپیمای جنگنده چینی ...
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در بحبوحه تنش میان پکن و واشنگتن و وجود هشدارهای مکرر دولت چین، وارد تایوان شد.