کابینه دولت سیزدهم که به بهارستان رسید، بررسی رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی در صحن علنی مجلس آغاز شد اما سوالات متعددی را با خود به همراه داشت و یکی از آنها این بود چرا وزیر راه و شهرسازی هیچ مخالفی نداشت؟
«قرن نو - گروه سیاسی»: سیام مرداد ماه و با شروع ماراتن رأی اعتماد، جلسات علنی برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم درمجلس آغاز شد.
این جلسات بر اساس ماده ۲۰۴ آئین نامه داخلی مجلس برگزار میشد که معمولا نمایندگان موافق و مخالف، دیدگاههای خود در مورد وزرای پیشنهادی ارائه میکردند.
هرچند که از قبل پیش بینی میشد کابینه پیشنهادی دولت سیزدهم به سلامت از خانه ملت عبور کند اما بازهم برخی از رویدادها در جریان این بررسیها سوال برانگیز بود و یکی از آنها بررسی صلاحیت 3 وزیر پیشنهادی دفاع، راه و شهرسازی، دادگستری بدون مخالف بود.
حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر در مجلس دراین باره گفت: برای سه وزیر پیشنهادی هیچ مخالفی ثبت نام نکرده است.
همراهی سیاسی یا برنامهای بدون نقص
پس از اعلام وصول اسامی وزرای پیشنهادی رئیسی در مجلس، گفته میشد که چانهزنیهای پشت پرده انجام شده و تقریبا تکلیف کرسیهای وزارت مشخص است. با این وجود پیش بینی میشد که مخالفانی نیز در مجلس سخنرانی کنند.
به ویژه اینکه در این دوره بعضی از نمایندگان و رسانههای نزدیک به اصولگرایان از دلخوری جبهه پایداری خبر داده بودند احتمال میرفت به دلیل اینکه نمایندگان این جبهه در کابینه حضور نداشتند، این دلخوری در جریان بررسی برنامهها و رای اعتماد به وزرا موثر باشد.
با این وجود در جریان رای گیریها سه وزیر حتی یک مخالف هم نداشتند و این سوال در میان افکار عمومی مطرح شد که آیا آنها برنامههای بسیار کاملی و بدون نقصی را ارائه داده بودند؟
قانون چه میگوید؟
رویه ثابت در همه دولتها، هماهنگی با رهبری در انتخاب وزیران دفاع، امور خارجه و اطلاعات است و این امر نیز بر حسب تکالیفی است که در قانون اساسی برای رهبری تعیین شده است. همچنین
به موجب اصل یکصد و شصتم قانون اساسی وزیردادگستری نیز از میان کسانی که رئیس قوه قضائیه به رئیسجمهور پیشنهاد میکند انتخاب شده و وزیر دادگستری تنها وزیری است که برای انتخاب به این سمت، نیازمند کسب اعتماد روسای هر سه قوه است.
بنابراین میتوان گفت که اینکه دو وزیر یعنی وزیر دادگستری و دفاع مخالفی نداشته باشند چندان تعجب برانگیز نیست، اما در مورد وزیر راه این سوال بسیار پررنگ میشود.
به خصوص اینکه اظهار نظرهای کارشناسان سیاسی و افرادی که این جلسات را دنبال میکردند، حکایت از آن داشت که نمایندگان بیشتر بر اساس لابیها اظهار نظر کرده و تسلیم پذیری محض در فضای مجلس به چشم میخورد.
توصیه یا برنامه
از ابتدا برخی از کارشناسان حوزه راه نسبت به برنامههای رستم قاسمی و انتخاب او به عنوان وزیر راه و شهرسازی انتقاد داشتند. آنها معتقد بودند شاید قاسمی مدیر اجرایی موفقی باشد اما در این زمینه راه و شهرسازی نه تخصصی دارد و نه برنامه خوبی ارائه کرده است.
به ویژه آنکه سخنان قاسمی در روزارائه برنامههای وزرات راه و اینکه میگفت که برای اولین روز حضورم در وزارت نفت، ۱۰ دستور کار آماده کردهام! حتی با واکنش نمایندگان مواجه شد و در فضای مجازی گفته میشد که او خودنمی داند برای چه وزارت خانهای کاندید شده است.
البته شایعاتی مطرح بود، اینکه قرار بوده اسلامی همچنان به عنوان وزیر راه انتخاب شود ولی در دو سه ساعت آخر به علت لابی رییس مجلس و تماس یک فرد دیگر، گزینه پیشنهادی وزیر راه عوض شده است .
از سوی دیگر برخی بر این باورند که دولت سیزدهم راه دولت احمدینژاد را در پیش میگیرد دور زدن تحریمها در همه زمینهها را در نظر دارد و شاید انتخاب قاسمی نیز هیمن دلیل بوده است.
محمدرضا بادامچی نماینده سابق مجلس در این باره گفت: وزارت راه و شهرسازی کسی را گذاشتند که قبلاً در بحث نفت امتحان خودش را پس داده است.
این انتقادها چنان است که عدهای میگویند با این رویه شاید در روزها و ماههای آینده بابک زنجانی به جای زندگی مخفیانه در ویلای لواسان، سر از جلسات مشورتی دولت برای راههای دور زدن تحریمها هم در بیاورد.
با این حال برنامههای قاسمی در روز ارائه چنگی به دل نمیزد، و با شرایط اقتصادی امروز کشور و نبود تبادلات بالای اقتصادی به دلیل تحریمها سازگار نبود.
حتی بسیاری از دادن وعدههای عالی با جیب خالی دولت و اجرای مگاپروژهها در وزارت راه متعجب بودند.
رسانههای غربی نیز این امر را به ترکیب کابینه رئیسی که مردانه و متشکل ازنیروهای نظامی و امنیتی است، نسبت دادند.
درنهایت به نظر میرسد اگر چه برخی از ملاحظات نمایندگان منطقی است اما باید برنامه وزیر پیشنهادی و نقطه نظرات وی توجیه کننده باشد چرا شرایط اقتصادی امروز کشور ، خاص است.
۱۸:۳۵ ,۰۳ شهریور ۱۴۰۰
اخبار مرتبط
وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: تمام موانع برای ثبتنام مجردان برداشته شده و متقاضیان بالای 18 سال سن میتوانند در سامانه نامنویسی کنند.
این طور که شنیده میشود، کابینه سیزدهم با تغییراتی همراه خواهد بود. یک کانال تلگرامی امروز از رفتنی بودن رستم قاسمی خبر داده است.
معاون پارلمانی رییس جمهور با بیان اینکه دولت خط قرمزی برای مبارزه با فساد ندارد، گفت: وزیر راه و شهرسازی به خاطر مشکل جسمی و عمل پزشکی سر کار ...
دولت سیزدهم برای تحقق وعده مبارزه با مفاسد اقتصادی از درون قوه مجریه برخی تغییرات ملموس در شیوهها و سازوکارهای نظارتی نهاد ریاستجمهوری ...